Στο εξής η μουσική που δημιουργήθηκε με τη χρήση των δυνατοτήτων της AI θα μπορεί να συναγωνιστεί τις καθιερωμένες μέχρι σήμερα μορφές σύνθεσης και θα είναι επιλέξιμη για Grammy, με την προϋπόθεση όμως ότι θα βραβεύονται οι άνθρωποι και όχι η τεχνολογία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ακαδημίας Ηχογράφησης Harvey Mason Jr. αναφέρθηκε στον πήχη επιλεξιμότητας που ορίστηκε με τους νέους κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαίτηση ουσιαστικής ανθρώπινης συνεισφοράς.
Όπως αναλυτικά είπε ο πρόεδρος και CEO του θεσμού στο Associated Press: ”Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial intelligence), ή η μουσική που περιέχει στοιχεία που έχουν δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο, είναι απολύτως επιλέξιμη για συμμετοχή ή και για υποψηφιότητα για βραβείο Grammy. Αυτό που δεν πρόκειται να συμβεί είναι ότι δεν πρόκειται να δώσουμε υποψηφιότητα για Grammy ή βραβείο Grammy στο κομμάτι της AI. Εφόσον οι άνθρωποι συνεισφέρουν έστω και σε ελάχιστο βαθμό, κάτι που για εμάς σημαίνει ότι συνεισφέρουν με ουσιαστικό τρόπο, τότε οι άνθρωποι θα μπορούν να θεωρούνται πάντα υποψήφιοι για βράβευση”.
Είναι γεγονός ότι η Ακαδημία Ηχογράφησης έχει εξετάσει διάφορες προσεγγίσεις στην πρόσφατη τρέλα της βιομηχανίας. Αυτό προφανώς τους βοήθησε να ορίσουν ισχυρότερες παραμέτρους γύρω από τον νέο κανόνα για τις κατηγορίες απόδοσης, σύνθεσης τραγουδιών και μουσικής.
Για παράδειγμα, εάν τα βασικά φωνητικά ενός δίσκου εκτελούνται μέσω ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης ή ενός προγράμματος που επιτρέπει τη μοντελοποίηση φωνής, δεν θα είναι επιλέξιμο σε μια κατηγορία ερμηνείας, αλλά θα είναι επιλέξιμο για μια κατηγορία τραγουδιών, επειδή εκεί υπήρξε η πιο σημαντική ανθρώπινη συνεισφορά . ”Αντίστροφα, αν ένα τραγούδι ερμηνευόταν από έναν άνθρωπο στο στούντιο, αλλά η AI έγραφε τον στίχο ή τη σύνθεση, το τραγούδι δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιο στην κατηγορία της καλύτερης σύνθεσης ή στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού” εξήγησε ο Mason.
Φωτογραφία: gettyimages.com